Officiële website regio Valle d'Aosta

Gastronomisch genieten

De gastronomische rijkdom van Valle d’Aosta wordt bepaald door de producten van eigen bodem. De oogsten zijn rijk en dat heeft te maken met het milde klimaat. Zo vindt men hier de hoogstgelegen wijngaarden van Europa.

Sommige bereidingswijzen zijn meer dan vijfhonderd jaar oud zoals die voor de Jambon de Bosses, de meest bekende ham van de regio. Na het toevoegen van kruiden uit eigen streek moet de ham rijpen in een droge omgeving, op een hoogte van 1600 meter, precies daar waar de bergwind richting dal waait. Ook het spek van Valle d’Aosta is bijzonder. De L’ard d’Arnad is een ingrediënt bij talloze gerechten. Heel bijzonder is ‘teuteun’, een gastronomisch hoogstandje gemaakt op basis van gekookte koeienuier.

Een stevige, voedzame soep staat in deze bergwereld, zeker na een fikse wandeling, steevast op het menu. Er is de Seupa à la Vapelenentse met als belangrijkste ingrediënten Fontina kaas, savooikool en kaneel. Ook de zeer voedzame Seupetta di Cogne bevat Fontina kaas en brood, rijst, nootmuskaat en gesmolten boter. De soep wordt gloeiend heet opgediend en wordt gedronken met een glas rode wijn. Na het eten van de Seupetta di Cogne ben je weer voldoende fit om de hoogste bergtoppen te beklimmen.

Kastanjes zijn al eeuwen een hoofdbestanddeel in de gerechten. Ze worden in alles gebruikt: in soepen maar ook in bijvoorbeeld brood- en deegwaren. Ze worden vaak geserveerd met vlees, melk, confituur maar ook met slagroom en chocolade. Kastanjes worden gebruikt voor de productie van siropen, grappa en ze worden met honing vermengd. Valle d’Aosta beschikt over vele verschillende soorten honing. Wat te denken van bijvoorbeel honing met de geur van rododendron.

De heerlijkste kazen

Valle d’Aosta kent kazen van eigen bodem. Fontina kaas is halfhard met een strogele kleur en die naar noten ruikt. De bereiding van deze kaas bleef sinds de 15de eeuw ongewijzigd. Ook de Fromadzo is bekend in Valle d’Aosta. Gemaakt van een mengsel van koeien- en geitenmelk moet deze kaas rijpen in vochtige omstandigheden. Afhankelijk van de rijpduur, wat van 2 tot 14 maanden is, wordt de smaak bepaald: halfzoet, zout of pikant.

Een lekker glaasje wijn

Valle d’Aosta heeft DOC wijnen (kwaliteitswijnen met een gecontroleerde herkomstaanduiding die binnen nauwkeurige regels geproduceerd is, ingevoerd in 1963) zoals de ‘Donnas’ en de ‘Blanc de Morgex et La Salle’. Ook de ‘Torette’ draagt het label Denominazione di Origine Controllata. Het is een wijn die in 11 verschillende gemeenten wordt geproduceerd. Probeer ook de ‘Chambave’. Dat is ofwel een droge rode wijn, ofwel een lichtgele wijn, met een intens aroma, op basis van Muscatel druiven. Zin in de wijnroute van Valle d'Aosta?

Koffie na de maaltijd

Een maaltijd wordt afgesloten met een kop Valdostana koffie. Het lekkere drankje bevat grappa, suiker, een stukje sinaasappelschil en limoen. De koffie wordt geflambeerd en de suiker carameliseert op de rand van het kopje. Deze koffie wordt soms aangeboden als een Coppa dell’Amicizia, een vriendschapsdrank.

Contact Valle d'Aosta

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief
© 2017 - Regione Autonoma Valle d'Aosta