Officiële website regio Valle d'Aosta

Val d'Aosta: een boeiende geschiedenis, een rijke cultuur

Het is dankzij de Alpen, dankzij de besloten ligging tussen de bergen dat Valle d’Aosta zijn authentieke cultuur, zijn tradities, zijn eeuwenoude feesten, zijn streekgebonden architectuur wist te behouden.

Niet dat er geen invloeden waren van buitenaf, integendeel, sinds eeuwen hebben mensen uit noord en zuid de regio doorkruist. Eén van die doorgangsroutes is de Via Francigena die de keizerlijke stad Aken met Rome verbond. Vandaag is het een toeristische reisroute met heel wat bezienswaardigheden onderweg. De mengeling van het authentieke en van wat bezoekers uit andere landen en streken hebben ingevoerd is bepalend voor de rijke cultuur van Valle d’Aosta.

De Romeinen bouwden een machtig castrum in de hoofdvallei van de regio waar nu de stad Aosta ligt. In de loop der eeuwen volgde de ene troepenmacht na de andere. Ze bouwden forten en kastelen en werden daarna verdreven door weer nieuwe veroveraars. De geschiedenis van Valle d’Aosta is dan ook een verzameling verhalen over tumultueuze gebeurtenissen met Bourgondiërs, Longobarden, Koralingers waarin beroemde historische figuren als Pepijn de Korte, Karel de Grote en zelfs Napoleon een hoofdrol spelen.

Een mooie, stille getuige uit die bewogen tijd is het Castello di Fénis. Een kasteel dat tot de verbeelding spreekt met kantelen en hoektorens, een kasteel met kunstschatten zoals de fresco’s en de meubelen uit de 15de eeuw. Nog een must op het reisprogramma is het indrukwekkende Fort van Bard waarin het Alpenmuseum is gevestigd.

Naast wat door heersers en veroveraars werd gebouwd is er ook de traditionele architectuur die men nog steeds kan bewonderen in de oude bergdorpen. Men spreekt over de ‘Walser’ architectuur zoals men die ook in Zwitserland terugvindt. Zo kan je in het dorpje Alpenzu, in Val Gressoney, op rotsstenen gebouwde houten woningen bewonderen die ruim 300 jaar oud zijn. Dit authentieke erfgoed van Valle d’Aosta, met tegen de achtergrond de hoogste toppen van de Alpen, is één van de grootste bezienswaardigheden. Soms zijn deze sites enkel te voet of met een kabelbaan bereikbaar.

Het rijke culturele erfgoed van Valle d’Aosta ontdek je ook in de streektaal, in talloze tradities, in de gastronomie. Die eigenheid heeft stand gehouden ook nadat Valle d’Aosta in 1946 bevrijd werd van de Savoyes en van de monarchie en deel ging uitmaken van de Italiaanse Republiek, zij het met een bijzonder statuut. De rijke cultuur is voor de reizigers van vandaag een ware ontdekking en de bewogen geschiedenis de bron van meer dan één boeiend verhaal.

Contact Valle d'Aosta

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief
© 2017 - Regione Autonoma Valle d'Aosta