Officiële website regio Valle d'Aosta

Valle d'Aosta: Poort naar het Zuiden

Als je de kaart van Valle d’Aosta bekijkt dan zie je een noordelijk en een zuidelijk deel die gescheiden worden door een dal waarin ook de hoofdplaats Aosta ligt. In dat langzaam breder wordende dal stroomt de rivier Dora Baltea in zuidelijk richting.

Vandaar de naam ‘Valle d’Aosta, poort naar het zuiden’, een poort die gedurende eeuwen open stond voor handelaars en machthebbers en waarlangs vandaag de toeristen Valle d’Aosta in en uit rijden, van en naar Turijn dat hooguit 70 kilometer ver ligt.

Voor wie minder houdt van het hooggebergte, van de gletsjerwereld van Gran Paradiso en Monte Cervino is de vallei van de Dora Baltea een evenwaardig vakantiegebied. De natuur is lieflijk en het land is bezaaid met mooie dorpen, gehuchten en met historische bezienswaardigheden die getuigen van de strategische ligging van het gebied. Om de geschiedenis en de tradities van de vallei beter te begrijpen kan je best beginnen met een bezoek aan het Fort van Bard. Het werd in 1800 door Napoleon ontmanteld en later weer opgetrokken om er een museum in te vestigen. Het bezoek is boeiend met een interactief en levendig verhaal over de geschiedenis, de aardrijkskunde, de cultuur van vroeger en nu.

Ga ook wandelen in het pittoreske dorp Bard met zijn middeleeuwse wijk, onder de sierlijke bogen die de huizen met elkaar verbinden.

Dichtbij ligt Pont-St-Martin, genoemd naar de Romeinse brug, en nog even verder kom je in Donnas, eerder bekend om zijn DOC wijnen dan om zijn historische rol, ook al is die eeuwenlang niet onbelangrijk geweest, getuige de goed bewaarde Romeinse heirweg. De rode Donnas wijnen waren de eerste in Valle d’Aosta met het kwaliteitsmerk DOC.

Volg je stroomopwaarts de rivieren die in de Dora Baltea uitmonden dan kom je in prachtige zijdalen zonder doorgaand verkeer en waar het bijgevolg bijzonder rustig is. Val de Champorcher is zo’n geheimtip en de klim van meer dan duizend meter met de wagen wordt beloond met een mooi landschap, met watervallen op de rivier Ayasse, met een kasteeltoren van wel duizend jaar oud en met artisanale voorwerpen, prachtige souvenirs.

Het zijn handgeweven handdoeken en tafelkleden afgewerkt met kant. Niet eens zo ver van Champorcher ligt het natuurpark Mont Avic waar je kan wandelen door uitgestrekte pijnboombossen, over grote bloemrijke Alpenweiden tot bij diepblauwe bergmeertjes.

Er is in deze streek nog veel meer te zien en te beleven. De poort naar het zuiden mag dan nog wagenwijd openstaan, er is meer dan één reden om in Valle d’Aosta te blijven.

Contact Valle d'Aosta

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief
© 2017 - Regione Autonoma Valle d'Aosta