De Etappes Van de Via Francigena Pelgrimstocht in Valle d’Aosta

De bekende pelgrimstocht van Canterbury naar Rome gaat voor een deel door het mooie Aostadal…

Nog steeds lopen vele pelgrims de oude route van Canterbury naar Rome. Dat is de Via Francigena. De tocht loopt voor een deel door Valle d’Aosta. Wie deze route in het Aostadal wil lopen, kan de onderstaande 5 etappes aanhouden. Bekijk onderstaande routebeschrijving per dag als je zelf deze unieke trektocht wil meemaken…

De nummers op de kaart corresponderen met de verschillende etappes van de route. Deze staan aangegeven onder de kaart.

Etappe 1: Gran San Bernardo – Echevennoz | 14,9 km

Vanaf de grens loop je naar beneden via een onverharde weg, met een schitterend uitzicht, naar de vallei. Deze etappe brengt je door oude dorpjes zoals Saint-Rhemy-en-Bosses en Saint-Oyen, om uiteindelijk Echevennoz te bereiken.

Routebeschrijving

De eerst etappe start op de Gran San Bernardo, nabij het standbeeld van Sint-Bernardus. In de buurt van het meer staat ‘Ospizio’ (Godshuis), gebouwd in 1050. Het bijzondere gebouw is nu teovertrouwd aan de kanunniken van St. Augustine. Ze houden er onder anderen nog steeds de beroemde St. Bernard honden, getraind om mensen te redden als er een lawine is geweest.

Vanuit de Grote St. Bernard pas, loop je naar beneden naar het dorp Saint-Rhémy. Dit dorpje stond oorspronkelijk op de Romeinse weg ‘dellle Gallie’, tussen de pijnboombossen en glooiende weilanden. Het staat bekend om zijn productie van de exclusieve ‘Jambon de Bosses’ (ham). Van hieruit loop je langs de verharde weg door het dal richting Saint-Oyen. Hier staat Château Verdun, waar nog steeds vele pelgrims komen.

De route gaat vervolgens richting Etroubles. Hier is de kerk van Santa Maria volledig herbouwd in 1814 ter vervanging van het originele bouwwerk uit de 12e eeuw. In Etroubles tref je ook het oude gebouw van de zuivelcoöperatie aan. Met zwarte muren vanwege de rook. De eerste in zijn soort in de Aostavallei. Na Etroubles gaat de route verder in de richting van Echevennoz. Hier eindigt de eerste etappe.

Etappe 2: Echevennoz – Aosta | 13,6 km

De tweede etappe brengt je vele mooie paden langs de zogenaamde ‘rus’, kleine kunstmatige kanale die water uit de beken naar de landbouwgrond brengen. De route is afwisselend: van vlakke delen tot steile afdalingen. Deze tweede etappe brengt je langs een aantal bijzonderheden uit de Romeinse tijd. Eten kan in Gignod en Variney. Voor drinken maak je natuurlijk gewoon gebruik van de vele fonteinen die er zijn langs de weg.

Routebeschrijving

Je wandelt langs de ‘ru neuf’, een irrigatiekanaal dat water uit de rivier Artanavaz naar de heuvels van Aosta transporteert. Langs de rivier, het vlakke land en de dichte bossen kun je herten waarnemen en vergezichten bekijken met een geweldig uitzicht over de vallei.

Het eerste dorp is Gignod, waar de indrukwekkende klokkentoren mooi afsteekt tegen de imposante zuidelijke zijde van de Grand Combin. Eén van de hoogste toppen van de Alpen. Volgende stop is Aosta met o.a. de oude Augusta Praetoria Salassorum, gesticht door de Romeinen in 25 voor Christus. Aosta is de hoofdstad van de regio, op een hoogte van 583 meter. Aosta biedt uitzonderlijke Romeinse overblijfselen welke perfect bewaard zijn gebleven. De stadsmuren, het theater, de Romeinse brug en de schitterende Arco d’Augusto.

In de 11e eeuw werd het Aostadal een religieus centrum. Bekend in heel Europa. In deze periode
Werd er ook gestart met de twee religieuze meesterwerken van het middeleeuwse Aosta: de kathedraal en het monumentale complex van Sant’Orso.

Etappe 3: Aosta – Châtillon | 28,4 km

De langste etappe van de 5 gaat vrijwel helemaal langs de linkeroever van de Dora. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de wijngaarden en de kastelen. Dichtbij en veraf. In Nus en Chambave kan worden gegeten, terwijl er overal langs de route gelegenheid is om te drinken uit de vele fontijnen.

Routebeschrijving

Bij het verlaten van de stad Aosta loop je in de richting van Saint-Christophe en Quart. Met een adembenemend uitzicht op de Monte Emilius. Je passeert het klooster Mater Misericordiae en het pittoreske kasteel van Quart. Vervolg het pad van de ‘Chemin des Vignobles’, een route door de wijngaarden naar Pont-Saint-Martin.

Bij Nus is het vervolgens zeer de moeite waard om het kasteel van Fénis te bezoeken. Een mooi klassiek voorbeeld van de middeleeuwse architectuur Valle d’Aosta. De wandeling gaat verder naar Chambave, geprezen om zijn beroemde muskaatwijn. Het vervolg van de route slingert zich een weg door de velden en wijngaarden, tot Châtillon. Een klein uitstapje vanuit de route brengt je bij Castello Gamba, de thuisbasis van het museum voor moderne en hedendaagse kunst van Valle d’Aosta.

Niet ver van de parochiekerk van San Pietro zie je het park van het kasteel Passerin d’Entrèves met zijn indrukwekkende avenue ‘Viale dei Tigli e dei faggi’ en tal van monumentale planten.

Etappe 4: Châtillon – Verrès | 21,4 km

De vierde etappe gaat door Saint-Vincent, een bekende toeristische trekpleister, en richting Montjovet. Je loopt voor een deel langs de oude weg van de Galliërs. Eenmaal in de vallei bereik je Verrès, aan de voet van het prachtige kasteel. Eten kun je in Vincent en Montjovet.

Routebeschrijving

Je neemt het pad langs de Romeinse weg ‘delle Gallie’, zoals de naam al aangeeft een oude weg van de galliers. Bij het verlaten van Châtillon is er een hele uitdagende steile klim alvorens je op het pad naar Saint Vincent komt. De wandeling gaat langs het bekende wellness-centrum en de Romeinse brug in Cillian.

Via Verrès vervolgens naar Torille, langs de Dora, en naar Fleuran. Via Issogne kom je langs het beroemde kasteel. Vermeldenswaardig zijn de gietijzeren granaatappel fontein en de schilderijen aan de portiek -met scènes uit het leven in de jaren 1400- de prachtige Baron’s hal en de kapel. De route leidt vervolgens naar het gehucht Verrès. Dit dorpje wordt gedomineerd door een kasteel, gegraven uit de rotsen, op een verhoogde rand van de rots aan het einde van de Ayas-vallei.

Etappe 5: Verrès – Pont-Saint-Martin | 14,9 km

Een etappe vol rijkdom en cultureel erfgoed: de prachtige parochiekerk van San Martino (Arnad), de twee oude bruggen van Echallod in Bard (vooral bekend om haar vesting met daarin het Museum van de Alpen) en de Romeinse brug van Pont-Saint-Martin. Eten kun je in Hone, Bard en Donnas. Langs de route wee volop fonteinen om te drinken.

Routebeschrijving

Vanaf Verrès loop je langs de rotswanden naar Arnad, Bekend om haar reuzel en de prachtige middeleeuwse kerk. Vervolgens bereik je Bard, bekend om haar Forte di Bard, gelegen op een rots. Het fort is een mooi voorbeeld van militaire architectuur. Het bestaat uit drie buitenposten op verschillende hoogtes en heeft uitzicht over de toegangswegen tot de vallei.

Het fort is gastheer van het Museum van de Alpen waar prestigieuze kunst- en fototentoonstellingen worden gehouden. Vervolgens wandel je naar Donnas over de langst overgebleven Romeinse weg ‘delle Gallie’. Uiteindelijk bereik je Pont-Saint-Martin, waar je de prachtige Romeinse brug over de ‘via delle Gallie’ kunt bewonderen. Dit is tevens het laatste punt in Aosta van de Via Francigena route.

Georganiseerde wandeltocht in Aosta: loop de Via Francigena zelf

Als je de route niet alleen wil lopen dan kun je ook meegaan met een georganiseerde reis. De lokale specialisten van Benetour hebben een zeer aantrekkelijke aanbieding voor je gemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *