Officiële website regio Valle d'Aosta

Centrale Aosta vallei

Als je de kaart van Valle d’Aosta bekijkt dan zie je een noordelijk en een zuidelijk deel die gescheiden worden door een dal waarin ook de hoofdstad Aosta ligt. In het langzaam breder wordende dal stroomt de rivier Dora Baltea in zuidelijke richting.

Valle d'Aosta: Poort naar het Zuiden

Vandaar de naam ‘Valle d’Aosta, poort naar het zuiden’, een poort die gedurende eeuwen open stond voor handelaars en machthebbers. Hier langs rijden vandaag de dag toeristen Valle d’Aosta in en uit om naar Turijn te komen, dat 70 kilometer verderop ligt.

Voor wie minder houdt van het hooggebergte en van de gletsjerwereld is de vallei van de Dora Baltea het ideale vakantiegebied. De natuur is aantrekkelijk en het land is bezaaid met mooie dorpen en met historische bezienswaardigheden waarin duidelijk de strategische ligging van het gebied naar voren komt.

Een duik in de geschiedenis van de Aosta vallei

Om de geschiedenis en de tradities van de vallei beter te begrijpen is een bezoek aan het Fort van Bard een must. Het fort werd in 1800 door Napoleon ontmanteld en later weer opgetrokken om er een museum in te vestigen. Het bezoek is boeiend met een interactief en levendig verhaal over de geschiedenis, de aardrijkskunde, de cultuur van vroeger en nu. Ga ook wandelen in het pittoreske dorp Bard met zijn middeleeuwse wijk, onder de sierlijke bogen die de huizen met elkaar verbinden.

Dichtbij ligt Pont-St-Martin, genoemd naar de Romeinse brug, en nog even verder kom je in Donnas, eerder bekend om zijn DOC wijnen dan om zijn historische rol. De rode Donnas wijnen waren de eerste in Valle d’Aosta met het kwaliteitsmerk DOC.

Geweldige uitzichten in een betoverend landschap

Volg je stroomopwaarts de rivieren die in de Dora Baltea uitmonden dan kom je in prachtige zijdalen zonder doorgaand verkeer en waar het dus bijzonder rustig is. Val de Champorcher is zo’n plek en de klim van meer dan duizend meter met de auto wordt beloond met een mooi landschap met onder andere watervallen op de rivier Ayasse.

Maar daarnaast is er ook een kasteeltoren van wel duizend jaar oud met ambachtelijke voorwerpen zoals bijvoorbeeld handgeweven handdoeken en tafelkleden afgewerkt met kant. Iets verder van Champorcher ligt het natuurpark Mont Avic waar je kan wandelen door uitgestrekte pijnboombossen, over grote bloemrijke Alpenweiden tot bij diepblauwe bergmeertjes.

Contact Valle d'Aosta

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief
© 2017 - Regione Autonoma Valle d'Aosta