Officiële website regio Valle d'Aosta

Opgraving en museum in Saint-Martin-de-Corléans

De Aostavallei zit vol verrassingen. Ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en cultuur heeft de omgeving veel te bieden. In Saint-Martin-de-Corléans is onlangs een nieuw archeologisch park met museum geopend. In dit Megalitisch (mega=groot en litisch=steen) deel zijn imposante overblijfselen te bewonderen die nog stammen uit het stenen tijdperk.

Ruim 5000 jaar geschiedenis

Het archeologische park stamt uit 1969. Het gebied beslaat ongeveer 1 hectare en is één van de meest interessante archeologische gebieden in Europa. Het kan, gedeeltelijk, vergeleken worden met de archeologische opgravingen in Sion, Petit-Chasseur, in Zwitserland. Uniek in haar soort, met vondsten die ver terug gaan in de tijd tot aan het Stenen Tijdperk.

De tentoonstelling bestaat uit twee onderdelen. De archeologische opgraving. En het museum.

De archeologische opgraving

Een "Megalithische gebied" verwijst naar een deel van de grond van een bepaalde, duidelijk omschreven grootte, met een verscheidenheid aan verschillende megalithische monumenten. De opgravingen in Aosta is meer dan alleen een eenvoudige verzameling van menhirs of staande stenen, een begraafplaats of een reeks van afzonderlijke graven.

Er zijn 3 periodes geïdentificeerd. Het Stenen Tijdperk, het vervolg tijdens de periode 3.000 voor Christus en de gehele Kopertijd. Het gebied is oorspronkelijk bedacht als een soort open heiligdom. Later werd het gebruikt voor begrafenissen en bood het plek aan monumentale graven.

Om nog onduidelijke redenen, aan het begin van de Bronstijd (2.000 jaar voor christus), werd het gebied verlaten en overgegeven aan de graanteelt. Opvallend is wel dat het gebruikt bleef worden als begraafplaats. Dat blijtk uit de vondst van Gallische- en later Romeinse graven.

Het museum

In het museum maak je een route die je door de tijd meeneemt langs bijzondere beelden en opgravingen. Het voert ook langs de werkelijke opgravingen. Deze liggen ongeveer 6 meter onder straatniveau.

De bedoeling is om de vroeger jaren zoveel mogelijk zelf te ervaren. Visueel en emotioneel. Tijdens de route heb je voortdurend zicht op de opgravingen zelf. Het is een soort dialoog tussen binnen (museum) en buiten (de opgravingen). Via toelichtingen op borden en via multimedia presentaties krijg je voortdurend aanvullende informatie.

De toegangsprijs bedraagt € 7,00 voor volwassenen. Kinderen tot 18 jaar betalen € 2,00

Meer informatie en contact:

Area megalitica di Saint-Martin de Corléans
Corso Saint-Martin de Corléans
11100 AOSTA (AO)
Tel.: (+39) 0165552420
E-mail: beniculturali@regione.vda.it

Contact Valle d'Aosta

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief
© 2017 - Regione Autonoma Valle d'Aosta