Officiële website regio Valle d'Aosta

Geschiedenis

Valle d’Aosta heeft dankzij de besloten ligging tussen de bergen zijn authentieke cultuur, tradities, eeuwenoude feesten en streekgebonden architectuur weten te behouden. Dit is een prestatie doordat er genoeg invloeden van buitenaf waren.

Aosta als doorgangsroute

Het is eeuwenlang een doorgangsroute voor mensen uit zowel het noorden als het zuiden geweest. Eén van die doorgangsroutes is de Via Francigena die de keizerlijke stad Aken met Rome verbond. Vandaag is het een toeristische reisroute met heel wat bezienswaardigheden onderweg. De mengeling van het authentieke en van wat bezoekers uit andere landen en streken hebben ingevoerd is bepalend voor de rijke cultuur van Valle d’Aosta.

Indrukwekkende Romeinse bouwwerken

De Romeinen bouwden een machtig castrum in de hoofdvallei van de regio waar nu de stad Aosta ligt. In de loop der eeuwen volgde de ene troepenmacht na de andere. Ze bouwden forten en kastelen en werden daarna verdreven door nieuwe veroveraars. De geschiedenis van Valle d’Aosta is dan ook een verzameling verhalen over tumultueuze gebeurtenissen met Bourgondiërs, Longobarden, Koralingers waarin beroemde historische figuren als Pepijn de Korte, Karel de Grote en zelfs Napoleon een hoofdrol spelen.

Castello di Fénis en Fort van Bard

Een van de meest indrukwekkende bouwwerken uit die tijd is het Castello di Fénis. Een kasteel dat tot de verbeelding spreekt met kantelen en hoektorens. Een kasteel met kunstschatten zoals de fresco’s en de meubelen uit de 15de eeuw. Nog een must op het reisprogramma is het indrukwekkende Fort van Bard waarin het Alpenmuseum is gevestigd.

Beeldbepalende architectuur

Naast wat door heersers en veroveraars werd gebouwd is er ook de traditionele architectuur die men nog steeds kan bewonderen in de oude bergdorpen. Men spreekt over de ‘Walser’ architectuur zoals men die ook in Zwitserland terugvindt. Zo kan je in het dorpje Alpenzu, in Val Gressoney, op rotsstenen gebouwde houten woningen bewonderen die ruim 300 jaar oud zijn. Dit authentieke erfgoed van Valle d’Aosta, met tegen de achtergrond de hoogste toppen van de Alpen, is één van de grootste bezienswaardigheden. Soms zijn deze bezienswaardigheden allen te voet of via een kabelbaan bereikbaar.

Valle d'Aosta: een boeiende geschiedenis, een rijke cultuur

Het rijke culturele erfgoed van Valle d’Aosta ontdek je ook in de streektaal, in talloze tradities en in de gastronomie. Die eigenheid heeft stand gehouden ook nadat Valle d’Aosta in 1946 bevrijd werd van de Savoyes en van de monarchie en deel ging uitmaken van de Italiaanse Republiek, zij het met een bijzonder statuut. De rijke cultuur is voor de reizigers van vandaag een ware ontdekking en de bewogen geschiedenis de bron van meer dan één boeiend verhaal.

Verdere informatie omtrent kastelen, kerken, musea en de vele andere culturele aspecten die Valle d'Aosta rijk is, is te vinden op de Italiaanse Valle d'Aosta website (Engelstalig).

Contact Valle d'Aosta

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief
© 2017 - Regione Autonoma Valle d'Aosta