De gastronomische rijkdom van Valle d’Aosta wordt bepaald door de producten van eigen bodem. De oogsten zijn rijk en dat heeft te maken met het milde klimaat. Zo vindt men hier de hoogstgelegen wijngaarden van Europa.
Sommige bereidingswijzen zijn meer dan vijfhonderd jaar oud zoals die voor de Jambon de Bosses, de meest bekende ham van de regio. Na het toevoegen van kruiden uit eigen streek moet de ham rijpen in een droge omgeving, op een hoogte van 1600 meter, precies daar waar de bergwind richting dal waait. Ook het spek van Valle d’Aosta is bijzonder. De L’ard d’Arnad is een ingrediënt bij talloze gerechten. Heel bijzonder is ‘teuteun’, een gastronomisch hoogstandje gemaakt op basis van gekookte koeienuier.
Een stevige, voedzame soep staat in deze bergwereld, zeker na een fikse wandeling, steevast op het menu. Er is de Seupa à la Vapelenentse met als belangrijkste ingrediënten Fontina kaas, savooikool en kaneel. Ook de zeer voedzame Seupetta di Cogne bevat Fontina kaas en brood, rijst, nootmuskaat en gesmolten boter. De soep wordt gloeiend heet opgediend en er hoort een glas rode wijn bij. Na het drinken van de Seupetta di Cogne ben je weer voldoende fit om de hoogste bergtoppen te beklimmen.
Kastanjes zijn al eeuwen een hoofdbestanddeel in de gerechten. Ze worden in alles gebruikt, in soepen, in brood- en deegwaren. Je krijgt ze op je bord samen met vlees, melk, confituur en zelfs met slagroom en chocolade. Kastanjes worden gebruikt voor de productie van siropen, grappa en ze worden met honing vermengd. Honingvariëteiten zijn nauwelijks te tellen maar probeer zeker die met de heerlijke geur van rododendron.
Valle d’Aosta heeft DOC wijnen zoals de ‘Donnas’ en de ‘Blanc de Morgex et La Salle’. Ook de ‘Torette’ draagt het label Denominazione di Origine Controllata. Het is een wijn die in 11 verschillende gemeenten wordt geproduceerd. Probeer ook de ‘Chambave’. Dat is ofwel een droge rode wijn, ofwel een lichtgele wijn, met een intens aroma, op basis van Muscatel druiven. Zin in de wijnroute van Valle d'Aosta?
De hoger genoemde Fontina kaas is halfhard met een strogele kleur en die naar noten ruikt. De bereiding van deze kaas bleef sinds de 15de eeuw ongewijzigd. Ook de Fromadzo is bekend in Valle d’Aosta. Gemaakt van een mengsel van koeien- en geitenmelk moet deze kaas rijpen in vochtige omstandigheden. Naargelang de rijpingsduur, van 2 tot 14 maanden, is de smaak halfzoet, zout of pikant.
Een maaltijd wordt afgesloten met een kop Valdostana koffie. Het lekkere drankje bevat grappa, suiker, een stukje sinaasappelschil en limoen. De koffie wordt geflambeerd en de suiker carameliseert op de rand van de tas. Deze koffie wordt soms aangeboden als een Coppa dell’amicizia, een vriendschapsdrank.
Volg Valle d'Aosta ook op: