Officiële website regio Valle d'Aosta

Evenementen

Tijdens een vakantie in Valle d’Aosta zal je beslist een feest kunnen bijwonen want er is elke dag wel iets te beleven. Sommige van die feesten zijn zo indrukwekkend dat je er speciaal voor naar Valle d’Aosta zou kunnen gaan.

Actueel: kalender 2016

Buiten alle festivals en evenementen die er jaarlijks in Valle d'Aosta worden gehouden zetten we ook de actuele evenementen voor je op een rij:

Oude tradities worden in stand gehouden

Dat Valle d’Aosta zoveel evenementen kan aanbieden komt door het feit dat oude tradities en gebruiken de eeuwen hebben overleefd. Veel valleien en bergdorpen zijn lang afgesloten geweest van de buitenwereld waardoor de feesten van vroeger ook vandaag nog levendig zijn. Mocht het feest van de dag zich niet in de stad afspelen waar je op dat moment bent, wees niet teleurgesteld. Door het feit dat Valle d’Aosta geen grote regio is, zijn andere dorpen en steden makkelijk bereikbaar.

De Fiera di Sant’Orso: muziek- en folklorefestival

Het grootste evenement en zeker de moeite om er speciaal voor naar Valle d’Aosta op reis te gaan is de Fiera di Sant’Orso op 30 en 31 januari. In het historische centrum van de hoofdstad Aosta zijn de straten dan vol met artisanale ambachtslui en met feestvierders voor het muziek- en folklorefestival.

Zomerfestival en Fête des Bergers

In de maand augustus wordt het Zomerfestival georganiseerd. Dit is de perfecte gelegenheid om kennis te maken met en het proeven van regionale producten.
Tijdens de vakantiemaand augustus volgt het ene na het andere feest. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: Het Veillà di Etroubles, in het gelijknamige dorp, met oude ambachten, muziekoptredens en een gemaskerde parade. Iets later in dezelfde maand is het Fête des Bergers in La Thuile. Dit feest biedt een unieke gelegenheid om de oude tradities van de streek te leren kennen.

Koningin van de koeien

Eén van de meest bekende tradities in Valle d’Aosta is de Batailles des Reines, een strijd tussen de koeien om de hiërarchie in de kuddes. Aan de basis van deze vrij zachtaardige gevechten is het agressieve instinct van het Alpijns koeienras.

Vanaf maart kan je overal ‘batailles’ bijwonen en de eindstrijd om de titel van Koningin vindt plaats op een zondag in oktober in Aosta. De Batailles des Reines gaan gepaard met allerlei feestelijkheden.

Culinaire bijeenkomsten

Veel traditionele evenementen zijn verbonden met de oogst, de producten van de regio en de gastronomie. Er zijn in september en oktober talloze wijn-, appel- en honingfestivals. Tijdens de laatste week van augustus wordt in Arnad het Fèhta dou Lar georganiseerd waar alles in het teken staat van gekruid spek.

Er is ook het Fehta du Pan, een broodfeest, in het dorpje Marine, een soepfestival in Valpelline, een kaasfestival in Quart en een kastanjefeest in de regio Lilianes. Elk van deze jaarlijks terugkerende festiviteiten is een kennismaking met de oudste tradities en leefgewoonten van Valle d’Aosta.

Valle d'Aosta gaat met zijn tijd mee

Maar er zijn niet alleen maar feesten die herinneren aan het rijke verleden van Valle d’Aosta. Ook zijn er tal van hedendaagse evenementen zoals een Koorfestival in Aosta-Aymavilles (mei), een Rockfestival in Aosta (juni), een Festival van Oude Muziek in Valpelline (juli/augustus) en een Blues Festival, eveneens in Aosta (juli).

Contact Valle d'Aosta

Kijk snel op de pagina contact.

Nieuwsbrief

Ontvang nieuws en aanbiedingen per e-mail.

Klik hier om u aan te melden voor de nieuwsbrief
© 2017 - Regione Autonoma Valle d'Aosta